Keress minket a Facebook-on!

logof

Ügyfélszolgálat

callcenter2

Információs telefonszámunk:
+36 22 348 022
Hívjon bátran, bizalommal!

 

 

OTP Szépkártya elfogadóhely

otpszepkartya

Keresés

NÁLUNK VAN ILYEN, úgy kérjen rá időpontot, mert nem rövid a vizsgálat... PDF Nyomtatás E-mail
Akciók - A székesfehérvári András Optika aktuális akciója
Írta: András Optika
Mi az a 3D-s látásvizsgálat?

Ez az újkeletű, népszerű neve egy korántsem új, de tökéletességre törekvő vizsgálati módszernek. Tulajdonképpen két részből áll össze

  • Speciális tesztábrák, melyek egyik része csak egyik, másik része csak másik szemmel látható.
  • Speciális vizsgálati eljárás, melyben a különleges ábrák nézése olyan információkat ad a vizsgáló személynek, melyek hétköznapi látásvizsgálattal nem deríthetők ki.

 

Mi az a 3D?

Az emberi látás a ragadozó állatok látásához hasonlóan térbeli (sztereoszkópikus). A végletekig leegyszerűsítve ehhez két egyirányba tekintő szemre van szükség, valamint arra, hogy az agy a két képet össze tudja olvasztani.
A tér érzékelése abból adódik, hogy mivel a két szem közt van némi távolság, a jobb és bal szemből származó kép nem teljesen egyforma, hiszen az egyik egy kissé jobbról, a másik kissé balról látja a tárgyat. Az agy a két kép eltéréseiből számítja ki azt a teret, amit az ember maga körül lát.

A kétszemes együttlátásának több fokozata van:

  • egyidejű észlelés (szimultán percepció) - mindkét szem működik egyszerre. Akinek kettőslátása van, annak ez a fokozat megvan.
  • fúzió - a két szemből érkező kép egyesül az agyban. Ennek feltétele, hogy a két kép nagyon hasonló nagyságú és élességű legyen és a szemben egymásnak megfelelő helyre vetítődjenek.
  • térlátás (sztereolátás) - az agy a két képet felhasználva felépíti a külvilág három kiterjedésű (magasság+szélesség+mélység = 3D) modeljét.

A 3D-s látásvizsgálat azt vizsgálja, hogy melyik fokozat van meg, és hogy mennyire nehéz az agynak az a munka, amellyel az adott fokozatot eléri.

 

Miért van szükség 3D-s látásvizsgálatra, és régen miért nem kellett?

Régen is kellett. Sőt régen is voltak megfelelő eszközök, csak nem nagyon használták őket.Hans Joachim Haase - a Zeiss munkatársa - már 1954-ben megalkotta Polatest nevű készülékét és a módszert, tehát a tudás és az eszköz azóta rendelkezésre áll...
Napjainkban, amikor az élet felgyorsult, nagysebességű járműveket kell vezetni, térhatású mozit és TV-t kell nézni, egyre több gondot okoz, ha valakinek a kétszemes együtllátásában (binokuláris látás) valamilyen egyensúlyzavar van.
Fáradtság autóvezetés közben, szédülés, émelygés 3D-s film nézése közben - régebben kevésbé előforduló tünetek voltak.

 

Mindenhol van 3D-s látásvizsgálat?

Sajnos nem. Egyrészt - mint fentebb írtuk - kell egy nem túl olcsó eszköz a speciális ábrák megmutatásához, másrészt speciális szaktudás. Sajnos nem minden látásvizsgáló rendelőben adott mindkettő, ráadásul a felismert hibák kompenzálásához szükséges lencsesorozat is elég költséges.
Az, hogy anyagi vagy emberi oka van-e annak, hogy ilyen vizsgálat nincs mindenhol - teljesen mindegy.

 

3D-s szemüvegbeállítás az ugyanaz?

Nem!!!
Az csak arról szól, hogy a felírt szemüveglencsét a lehető legpontosabban lehessen a keretbe illeszteni. Ettől még a felírás lehet rossz.

 

Honnan tudom, hogy adott helyen van-e ilyen vizsgálat?

A vizsgálati módszert a már említett Haaseről "Haase féle teljes korrekció"-nak, "MKH"-nak nevezték el, meg kell kérdezni, hogy ilyen vizsgálatot végeznek-e.
Legjobb kérdés: "fóriavizsgálat van-e" vagy a könnyebben megjegyezhető "prizmás szemüveget írnak-e fel"

 

Nekem azt mondták, ez nem olyan fontos.

Ha nem fárad könnyen, és a 3D-s mozit szédülés és émelygésmentesen nagyon élvezi valaki, nincs sötét karika a szeme körül, nem kell sokszor szemet dörzsölni, nem homályosodik el néha a látása és monitornézés után is azonnal élesen lát messzire - akkor talán nem.
De ezt általában azok mondják, akik valamilyen okból nem tudnak ilyen vizsgálatot végezni. Akor viszont mi mást mondhatnának?