Október a Látás hónapja

  • Hagyományosan, immár évtizedek óta október a Látás hónapja. Mit is jelent ez pontosan?
  • Minden év október hónapjában a szakma nagy része összefog egy országos kampány keretében, amikor is felhívjuk az emberek figyelmét a szűrővizsgálatok, jelen esetben a látás- és szemvizsgálat fontosságára. Ebben a hónapban a részt vevő optikákban ingyenes a látás- és szemvizsgálat.
  • Mi a különbség a látásvizsgálat és a szemvizsgálat között?
  • A látásvizsgálat során feltárjuk a vizsgált egyén látásélességét, meghatározzuk, hogy van- e  szüksége korrekcióra. A szemvizsgálat a szem általános állapotát hivatott felmérni. Értem ez alatt azt, hogy van- e bármilyen szemészeti betegsége, ami további kezelést igényel.
  • Akkor vegyük ketté ezt a dolgot.  Amennyiben korrekcióra van szüksége valakinek, jár-e ez bármilyen kötelezettséggel?
  • A látás hónapja keretén belül semmilyen kötelezettséggel nem jár. Ha valaki nem akar a korrekció lehetőségével élni, akkor abból sincs semmi probléma, békében elbúcsúzunk egymástól, és mindenki éli tovább az életét. Szerencsére gyakran tapasztalom ilyen esetekben, hogy az illető előbb- utóbb visszatér hozzánk, és él a korrekció lehetőségével. De itt megállnék egy pillanatra és feszegetném ezt a kötelezettség témát. Mert vannak kötelezettségeink a társadalommal, a velünk együtt élő emberekkel szemben is. A mai világban az emberek döntő hányada vezet gépjárművet. És igenis kötelességünk úgy beülni a gépjárműbe, hogy teljesen egészségesek vagyunk, és teljes mértékben tudatunknál vagyunk. Nagyon sok szó esik az ittas vezetésről vagy a drogok hatása alatt álló sofőrről. De sajnos nagyon kevés szó esik az éleslátás fontosságáról. Pedig életeket menthetnénk és baleseteket előzhetnénk meg azzal is, ha erre jobban odafigyelnénk. Sajnos rossz tapasztalat az, hogy milyen sokan vezetnek úgy, hogy a látásélességük nem kielégítő, egyszerűbben fogalmazva nem látnak jól. Pedig már egy minimális látásromlás is méterekben mérhető a féktávolság tekintetében. Leegyszerűsítve, akinek csak egy -0,50- es dioptriára lenne szüksége, később látja meg a veszélyhelyzetet- például egy gyalogost a zebrán- így később kezd el fékezni. Lehet, hogy az az 1-2 méter mentené meg a gyalogos életét. És itt most egy nagyon minimális látáshibáról beszéltünk!
  • Milyen korrekciós lehetőségek vannak?
  • Egyrészt lehetőség a szemüveg. Sajnos még mindig sokan „fogyatékosságnak” minősítik a szemüveg viselését, pedig már rengeteg szemüvegkeret van, azt gondolom, hogy a szemüveg mára már divateszköz is. Üzletünkben közel 400 féle keretből tudnak válogatni az érdeklődők, én hiszem, hogy mindenki meg tudja találni a számára legmegfelelőbb szemüvegkeretet. Akinek mégis problémája van a szemüveggel, annak még mindig ott van lehetőségként a kontaktlencse. Nem látszik, nem párásodik, nincs „útban”- például aki fizikai munkát végez, annak nagyon zavaró lehet a szemüveg. Ugyanakkor a kontaktlencse „macerásabb”, több vizsgálatot is igényel és nagyobb odafigyelést mind a szakember, mind a viselő részéről.
  • Beszéljünk a szemvizsgálatról. Ugye azt mondtad, hogy ezzel a szem általános egészségi állapotát méritek fel, illetve, hogy van- e bármilyen szemészeti betegsége. Melyek a leggyakoribb szemészeti betegségek, amelyeket ki tudtok szűrni?
  • A leggyakoribb a szürkehályog. Sajnos a köztudatban ez úgy van elkönyvelve, hogy időskori. Az esetek döntő többségében ez igaz is, de a mai világban nem egyedi eset, hogy fiataloknál is problémát tud okozni, és további szemészeti kezelést igényel. Szintén ki tudjuk szűrni a zöldhályogot, a macula degeneratiot, szaruhártya elváltozásokat. Ezek azok a szemészeti betegségek, amik- általában- nem hirtelen lépnek fel, így viszonylag sokáig tudnak lappangani a háttérben, míg előbb- utóbb komoly problémát nem okoznak. Minden betegségre igaz, hogy minél később derül rá fény és kezdik el kezelni, annál nagyobb problémát fog okozni, ezért is fontos a szűrővizsgálat. A hirtelen fellépő szembetegségekkel azért nincs ekkora probléma, mert azt látjuk, hiszen rendszerint bepirosodik a szemünk, gyakran fájdalommal járnak, ezért gyorsan szakorvoshoz fordulunk velük. De beszélhetnénk itt általános betegségekről is, hiszen a szemen minden meglátszik. Közel 30 éves pályafutásom alatt, hogy a leggyakoribbat említsem, rengeteg cukorbeteget szűrtem ki, aki nem is tudott a meglévő betegségéről.
  • Úgy hallottam, hogy nagy sikereket könyvelhetsz el magadnak a fejfájás kezelésének területén is….
  • Valóban nagyon sok embernek sikerült segítenem hosszú évek óta fennálló fejfájás- problémák területén is. Gyakran egy háttérben húzódó korrigálatlan korrekciós hibáról beszélünk. Most sem időnk, sem lehetőségünk nincs itt részleteiben taglalni, legyen elég annyi, hogy ha valakinek egy kisebb pluszos dioptriára lenne szüksége, attól még teljesen jól lát, hiszen a szemben lévő izmok a szemlencse „gömbölyítésével” a szem törőerejét változtatni képesek, így a látás tökéletes marad, viszont az egész napos izommunka az idegrendszerre terhet ró, és rendszerint fejfájásként manifesztálódik. Ez lehet az egyik eset. A másik, a külső szemizom- egyensúly zavar. Ezt nevezzük hétköznapian rejtett kancsalságnak. Itt is az történik, hogy az idegrendszer nagyon „leterhelődik” és szintén fejfájásban jelzi a problémát. Tapasztalatom, hogy ez a probléma rendszerint migrénes fejfájással jár. Ennél a vizsgálatnál 3D- s képeket mutatunk, és így korrigáljuk a hibát. Persze ezekkel a kijelentésekkel nagyon óvatosan kell bánni, mert nem minden fejfájás mögött ez a probléma áll, de érdemes ennek is utána menni.
  • Amennyiben szembetegséggel vagy általános betegséggel találod szembe magad, mi a protokoll, mi a teendő?
  • Ezekben az esetekben mindenképpen tovább kell küldeni az illetőt. Szembetegség vagy annak gyanúja esetén szakorvoshoz, ha általános betegség gyanúja áll fenn, akkor a háziorvoshoz küldöm tovább! Nagyon fontos, hogy ezekben az esetekben semmilyen kompetenciám nincs, és ezt tiszteletben is tartom!
  • Ilyenkor az ingyenes látás- és szemvizsgálaton kívül van- e bármilyen akciótok?
  • Minden évben az Október hónap kiemelt nálunk, így akciókkal is várjuk a vásárlókat. Idén ez nagyon egyszerű, minden nálunk kompletten készült szemüveg- keret, lencse- árából 40% kedvezményt adunk. Azt gondolom, hogy a mai világban, amikor a napi megélhetés lassan a sokszorosára emelkedik, ez egy olyan lehetőség, amit nem lenne szabad veszni hagyni…..:D
Facebook
Twitter
LinkedIn