A szemvizsgálat díjáról

Nagyon gyakran találkozunk- nem, csak mi de a kollégák is- azzal a kérdéssel, hogy „ha Önöknél készíttetem a szemüvegem, akkor a szemvizsgálat ugye ingyenes?” . Ennél egyébként már csak az a szebb mondat, ami úgy hangzik, hogy „Önöknél készíttetem a szemüvegem, ha ingyen vizsgálják meg a szememet!”. A második példánál már egy erős zsarolás is kihallatszik a mondatból…..

Vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről ezt a kérdést. Először is tisztázzuk, hogy mi is történik egy vizsgálat során.  A szemvizsgálat során a szakdolgozó meghatározza a szem dioptriáját, illetve felméri a szem állapotát és az esetleges betegségeket. Bontsuk ki ezt a mondatot.

Meghatározza a szem dioptriáját. Remélhetőleg jól. Mert mi is történik, ha nem jól? Akkor rosszul látunk a szemüvegünkkel. Közlekedési balesetet okozunk, hibázunk a munkahelyünkön, stb. Elég komoly következményekkel jár, ha a szemészeti szakdolgozó rosszul állapítja meg szemünk fénytörését. Ez nagy felelősség? Igen, az.

Felméri a szem állapotát és az esetleges betegségeket. Például egy retinaleválás tüneteit nem veszi észre, nem veszi komolyan, nem tudja beazonosítani. Vagy egy krónikus glaucomát nem tud kiszűrni. ez a két betegség akár vaksággal is végződhet. Ez nagy felelősség? Igen, az.

A szemvizsgálat szemészeti szakértelemmel járó tevékenység, amely magában foglalja a speciális eszközök és berendezések használatát, illetve a szemész orvos vagy optometrista szakértelmét, és időt igényel. A szakértelem és az idő megbecsülése azért is fontos, mert a szemészeti szakdolgozónak meg kell találnia a megfelelő megoldást a szem egészségügyi problémáira, ami kulcsfontosságú a szem egészségének megőrzéséhez és javításához.

Itt is elidőznék egy pillanatra.

„magában foglalja a speciális eszközök és berendezések”-et. És ezek megléte komoly anyagi befektetést jelent. Csakúgy, mint például egy autószerelőnek minden a munkájához használt eszköz, berendezés. 

„A szakértelem és az idő megbecsülése” Egy szemész szakorvos orvosi egyetemet végez. Ez azt jelenti, hogy 6 évig jár egyetemre, utána rezidens, stb, nagyon sok idő, pénz és energia befektetéssel jár részéről, mire önállóan szemvizsgálatot végezhet. Ugyanez egy optometrista esetében négy év. Véleményem szerint egy szakmai tudás megcsúfolása, ha elvárjuk, hogy ingyen dolgozzon a megszerzett tudásával.

Azt gondolom, hogy az eddig felsorolt indokok már világossá teszik, hogy miért is nem lehet elvárni, hogy ingyenes legyen a szemvizsgálat. És, hogy az elején említett példamondatokkal is foglalkozzunk, mégpedig „ha itt készül a szemüveg, akkor legyen ingyenes a szemvizsgálat”.  Amennyiben egy hölgy elmegy a fodrászhoz, mind a vágásért, mind a festésért is fizetnie kell. Olyan nincs, hogy ingyen festi be a haját, mert le is vágja, és így csak a vágásért kell fizetnie….

Végül fontos megjegyezni, hogy a szemvizsgálat során a szakember fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében, az időbeni betegség felismerésben és a megfelelő kezelések javaslatában, így a szemvizsgálat költségei az egészségünk szempontjából jól befektetett pénz lehet.

Facebook
Twitter
LinkedIn