Egyszerre szemüveg és napszemüveg

A fényre színeződő lencséket 1960 óta ismerjük Stanley Donald Stookey és William Armistead jelentős felfedezése lehetővé tette azt, hogy olyan szemüveglencsét készítsünk, ami meglehetősen jól reagál az UV sugarakra.

A  felfedezés óta rengeteget fejlődött a fényre sötétedő lencsék teljesítménye és a minősége. Remek választás azoknak, akik rávannak utalva a szemüvegre és azok cserélgetése nélkül élveznék az éleslátást beltérben és kint a szabadban. Kültérben dioptriás napszemüvegként funkcionál, beltérben a lencse kivilágosodik és szemüvegként viselhetjük. Ha fényérzékenyek vagyunk, vagy csak szimplán szeretjük a praktikus dolgokat remek választás lesz ez a típusú szemüveg.

Na de vajon hogyan működnek? A fényre sötétedő lencsék alapja egy kémiai reakció, a lencsékben vannak fényérzékeny molekulák, amelyek gyorsan reagálnak az UV sugarakra. Amikor a fényhatásban változás következik be a lencsében lévő molekulák elsötétítik vagy kivilágosítják a lencsét.

Az előnyei ezeknek a lencséknek, hogy többet nem kell cserélgetnünk a szemüvegünket, ha kimegyünk a szabadba, gyorsan reagálnak a fényviszonyokra. A lencse színtelen bel térben és esős időben, enyhe színezettsége van kint, ha az időjárás borús, és igazi napszemüveg hatást érhetünk el vele napsütésben. Gyorsan reagálnak a fényviszony változásra, körülbelül 30 mp alatt változtatja a színét átlátszóból olyan színre, amelyet választottunk. A Zeiss PhotoFusion fényre sötétedő lencséit öt színben választhatjuk.(Szürke, barna, extra szürke, zöld, kék).
Szürke: a fényre sötétedő lencsék kedvelt színe világszerte. Barna: sokan kedvelik ezt a színt, kellemes, nyugtató hatása miatt. Extra szürke: minden helyzetben extra sötétek, nagyon kedveltek meleg éghajlatban. Zöld: aktív állapotban klasszikus (RayBan) szürkészöld lencsékre emlékeztet.
Ezek a lencsék 100%-ban védenek az UV-A és UV-B sugaraktól.

Nem kell tőlük megijedni, ugyanazt a látásélményt nyújtja, mint bármelyik másik lencse, csak egy kicsit többet tud. J A fényre sötétedő lencséket elérhetjük egyfókuszú és több fókuszú szemüveglencsékben is, így bárkinek tökéletes megoldást jelenthet.

Hátrányuk, hogy autóban nem sötétedik be a lencse, mivel UV sugárzás hatására változtatják színezettségüket.
A Zeiss AdaptivSun napszemüveg lencséi a már jól ismert PhotoFusion fényre sötétedő lencséin alapszik. Ez a megoldás a napszemüveglencsék terén elért legújabb eredmények, lehetővé teszi a lencsetónusának intelligens alkalmazkodását az UV sugárzáshoz. A lencsék anyagában lévő molekulák itt is teszik a dolguk fényváltozás esetén, lényegében ez is egy fényre sötétedő lencse.

Ez azt jelenti, hogy a napszemüveglencsék színének intenzitása alkalmazkodik, erős napfényben teljesen besötétedik, ha nem olyan erős a napfény kevésbé sötétedik be. Teljesen véd az UV sugárzástól, polarizált kivitelben is elérhetőek így vezetésnél is remek választás. A lencsék alapszíne 60%-os változó fényviszonynál akár 92%-os lehet a színezettségük. Szürke, barna, pioneer (zöld) és kék színben elérhetőek.

Facebook
Twitter
LinkedIn