Optometrista

Üzletünkben a szemvizsgálatot optometrista végzi. hazánkban jelenleg kevésbé ismert szakma, pedig több évtizede létezik, ezért joggal merül fel a kérdés, hogy ki is az az optomerista.

A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán tanultak/tanulnak azok, akik ezt a szakmát képviselik Magyarországon. A végzettségük diplomás optometrista, kontaktológus. Tulajdonképpen szemészek, akik ugyanúgy tanulnak anatómiát (magas szinten szemészetet), optikát, élettant, kórélettant (betegségek pontos tüneteit, szemfenéki jellegzetességeit felismerni), megtanulják gyakorlati órák során a páciensek szakszerű szemészeti vizsgálatát, mind szemüveggel, mind kontaktlencsével való látáskorrekcióját. Maga a szakma a szemész szakorvosok munkáját hivatott kiegészíteni, meghagyván a betegségek gyógyítását, kezelését és műtéti megoldását a szakorvosoknak.

Más országokban az optometristák a kórházakban, szakrendelőkben dolgoznak. Nyugat-Európában az optometrista és a szemész szakorvos munkája összekapcsolódik, kiegészíti egymást. Az optometrista vizsgálja a betegeket, szemüveget ír fel és teljes körű szemészeti vizsgálatot végez.A szemész szakorvosok gyógyítják meg azokat a betegségeket, amiket az optometrista vizsgálata feltár. Ez alatt érthetők a gyógyszeres kezelés és a műtéti beavatkozások.

Ezzel szemben hazánkban még ez a rendszer nem terjedt el tökéletesen. Az optometristák zömmel optikákban vizsgálnak, és csak elvétve találkozhatunk velük szakrendelőkben és kórházakban, pedig szakképesítésük ad erre lehetőséget.

Tehát a feladatunk a megfelelő korrekció- szemüveg vagy kontaktlencse dioptriájának, típusának- meghatározása, és a szemészeti szűrővizsgálat elvégzése.

Amennyiben bármilyen szemészeti betegséget vagy arra utaló jelet felfedezünk, a megfelelő szakorvoshoz irányítjuk Önt!