Kontaktlencsék

A kontaktlencse helyes viselése

Napjainkban egyre többen cserélik le szemüvegüket és viselnek kontaktlencsét, amely sok helyzetben praktikusabb és kényelmesebb megoldást nyújt, azonban kevesen tudják, hogyan kell helyesen viselni, cserélni és tisztítani. Fontos azt is figyelembe venni, hogy önkényesen ne váltsunk kontaktlencsére, minden esetben forduljunk szakemberhez és kérjük ki a tanácsát, mert könnyen látásunk épségének rovására mehet.

Ha az első lépést megtettük és az optikus felírta a megfelelő kontaktlencsét, kérjünk részletes tájékoztatást a viseléssel kapcsolatban, a viselés időtartamáról és a rendszeres kontrollokról. Számos lencse létezik a cserélési időközök függvényében:

  • Naponta eldobható lencsék: Minden nap új és tiszta kontaktlencse használata.
  • Hosszabb viselési idejű lencsék: A nap végén, használat után a megfelelő tisztítószerrel fertőtlenítjük és az erre a célra alkalmas tokban tároljuk.
  • Kiterjesztett viselési idejű lencsék: Léteznek olyan kontaktlencsék, amelyeket folyamatosan lehet napokig viselni anélkül, hogy kivennénk, azonban ha mégis kivesszük, tisztítsuk és tároljuk a szabályoknak megfelelően.

Fontos, hogy minden esetben tartsuk szem előtt a higiéniai előírásokat és rendszeresen járjunk kontrollra, így megelőzhetjük a további szemkárosodásokat és kényelmessé tehetjük a kontaktlencse viselést. Továbbá bármilyen panasz, irritáció és rendellenesség esetén forduljunk szakemberhez!

További információkért vegye fel velünk a kapcsolatot vagy látogasson el üzletünkbe!

Az allergia és a kontaktlencse

Az emberek nagy része szenved valamilyen allergiától, ezekből is nagyon gyakori, akinek szemallergiája van. Az allergia valamilyen anyag által kiváltott reakció, amely irritálja a szemet, illetve a kötőhártya gyulladását idézheti elő.

Allergiás időszakok általában szezonálisan fordulnak elő, amikor bizonyos növények váltják ki az irritációt. Sokan azonban beltéri anyagok, élősködők miatt szenvednek allergiás reakcióktól. Ha Ön kontaktlencsét visel, érdemes odafigyelnie néhány dologra allergiás időszakokban. Érdemes ilyenkor naponta cserélhető kontaktlencsét használni, amelyeken nem rakódik le naponta az allergén anyag, emellett megelőzhetjük vele a kontaktlencse folyadékok fertőtlenítő anyagaira való túlérzékenységet.

Figyeljen oda allergiás időszakban arra, hogy minél kevesebbet viselje a kontaktlencsét. Korlátozza a viselést a feltétlenül szükséges időpontokra, például sportolásra, ahol kényelmesebb a szemüveg hordásánál.

Érdemes szakembert megkérdezni arról, hogy ilyen időszakban milyen lencsék javallottak, akár személyre szabottan is. Emellett ajánlott valamilyen szemcsepp alkalmazása a tünetek enyhítésére és a szem nedvességtartalmának megőrzésére.

Ha Ön is kontaktlencsét hord, jöjjön el szalonunkba és konzultáljon szakembereinkkel a helyes viselést és az Önhöz illő darabot illetően!

Kontaktlencsék az András Optikában

Hamarosan oldalunkon is lesz lehetőség kontaktlencse vásárlására, de csak azok számára, akik üzletünkben már jártak vizsgálaton, és a kontrollokon rendszeresen megjelennek!
Üzletpolitikánk, hogy a hozzánk visszajáró kontaktlencse pácienseket ingyen vizsgáljuk meg, a saját egészsége védelmének érdekében. Kontaktlencse kontroll legritkábban félévente egyszer kell, hogy megtörténjen!

A kontroll vizsgálat pont azért fontos, mert ez alatt felfedezhetőek olyan elváltozások, melyeket a viselő már csak akkor észlel, ha nagy baj van. Viszont, ha idejében felfedezésre kerül a probléma, akkor az „veszteségek” nélkül korrigálható, javítható. És pont ez az, amiért az internetes kontaktlencse vásárlás nagyon veszélyes lehet.

Nagy hangsúlyt fektetünk a rendszeres kontrollvizsgálatokra. Sajnos az utóbbi időben elszaporodtak az interneten keresztüli kontaktlencse vásárlások. Sokan nem is tudják, milyen komoly veszélynek teszik ki magukat ez által. Tudnia kell minden kontaktlencse viselőnek, hogy ez egy „veszélyes üzem”.

Tapasztalatom, hogy aki betartja a kontaktlencse viselés szabályait, annak igen csekély az esélye bármilyen komolyabb fertőzésre. Rendszerint ezek akkor lépnek fel, ha valaki ezeket a szabályokat nem tartja be.
Kontaktlencsék teljes kínálatával találkozhat nálunk. Elsősorban a magas oxigénáteresztő képességű lencséket preferáljuk, de megtalálható az összes gyártó valamennyi lencséje.