Myopia

Mi az a myopia?

A myopia, más néven rövidlátás, egy olyan szemészeti állapot, amikor a távoli tárgyak homályosan látszanak, míg a közeliek viszonylag élesen. Ennek oka általában az, hogy a szem tengelye hosszabb, mint amennyire a szem optikai rendszere ki van tervezve. Ennek eredményeként a fény a retina előtt fókuszálódik, így a távoli tárgyak homályosan láthatók.

Tünetei

A rövidlátás tünetei közé tartozhatnak a távoli tárgyak homályos látása, szemfáradtság. A miópia általában gyermekkorban vagy serdülőkorban kezd kialakulni, és a szem kialakulásával és növekedésével kapcsolatos genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszhatnak benne.

Az elmúlt években egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy ez a típusú szemészeti eltérés mára szinte „járványos” állapotokat öltött, különösen a fiatalabb populációban! A Brian Holden Vision Institute által végzett tanulmány előrejelzése szerint a világ népességének közel fele, körülbelül 5 milliárd ember rövidlátó lesz 2050- re, ha ez a tendencia változatlan marad.

Okok és hozzájáruló tényezők

Az egyik ok lehet genetikai.

Ehhez a „járványhoz” számos tényezőt kapcsoltak. A közeli munkavégzés, írás- olvasás, képernyő előtt töltött idő, gyakran jelentős tényezőnek számítanak. A digitális eszközök elterjedése a mai társadalomban a közel- fókuszált tevékenységek jelentős növekedéséhez vezetett, különösen a fiatal generáció körében. Ez a jelenség a szabadban töltött idő csökkenésével és ezáltal a természetes napfénynek való kitettség jelentős csökkenésével jár.

Tudományos tanulmányok, kutatások

A JAMA Ophtalmologyban közzétett tanulmány megállapította, hogy a gyermekkorban megnövekedett szabadban töltött idő és a szabadtéri tevékenységekben való részvétel jelentősen csökkentheti a rövidlátás kialakulásának kockázatát, míg a közeli tevékenység és a korlátozott szabadban töltött idő erős előrejelzője a rövidlátás kialakulásának.

A rövidlátás korrigálható szemüveggel vagy kontaktlencsével, amelyek a látás élességét javítják, különösen távoli tárgyak esetén. Ezenkívül léteznek olyan műtéti eljárások is, mint például a lézeres látásjavító műtétek, amelyek segíthetnek a miópia kezelésében. Fontos azonban megfelelő szemészeti vizsgálatot végezni és szakemberrel konzultálni a megfelelő kezelés érdekében.

Következményei

A következmények túlmutatnak a homályos látáson. A nagyfokú rövidlátás előidézhet olyan kóros állapotokat, mint például a retina leválása, a maculadegenráció vagy a zöldhályog (glaucoma). Ezek külön- külön is súlyosan rontják a látást, ezáltal az életminőséget.

Megelőző intézkedések

Felismerve e probléma súlyosságát, különféle megelőző intézkedéseket, és kezelési stratégiákat javasolunk. A szabadtéri tevékenységek ösztönzése, és a gyermekek képernyő előtt eltöltött idő korlátozása ígéretes eredményeket mutatott a rövidlátás kockázatának csökkentésében. Ezen kívül léteznek olyan speciális szemüveglencsék, melyek a rövidlátás növekedésének ütemét lelassítják gyermekeknél.

Konklúzió

Ez egy összetett és ürgető probléma, mely nagyon nagy figyelmet érdemel mind a szakemberek, mind a szülők részéről. A tudományos kutatások rávilágítanak a közeli tevékenységek, a szabadban töltött idő és a rövidlátás kialakulása illetve progressziója közötti összefüggésekre. Az okok, következmények és lehetséges megoldások megértésével közösen dolgozhatunk ezen „járvány” visszafordításán és a jövő nemzedékek egészségének megőrzésén.

Kérjen időpontot optikánkba konzultációra!

Források:

Holden, B. A., Fricke, T. R., Wilson, D. A., Jong, M., Naidoo, K. S., Sankaridurg, P., … Resnikoff, S. (2016). Global prevalence of myopia and high myopia and temporal trends from 2000 through 2050. Ophthalmology, 123(5), 1036–1042. 

French, A. N., Morgan, I. G., Mitchell, P., & Rose, K. A. (2013). Risk factors for incident myopia in Australian schoolchildren: the Sydney adolescent vascular and eye study. Ophthalmology, 120(10), 2100–2108. 

Wu, P. C., Huang, H. M., Yu, H. J., Fang, P. C., Chen, C. T., & Chen, C. Y. (2013). Epidemiology of Myopia. Asia-Pacific Journal of Ophthalmology (Philadelphia, Pa.), 2(6), 405–413. 

Xiong, S., Sankaridurg, P., Naduvilath, T., Zang, J., Zou, H., Zhu, J., … He, M. (2017). Time spent in outdoor activities in relation to myopia prevention and control: a meta-analysis and systematic review. Acta Ophthalmologica, 95(6), 551–566. 

Saw, S.-M., Tong, L., Chua, W.-H., Chia, K.-S., Koh, D., Tan, D. T. H., & Katz, J. (2008). Incidence and Progression of Myopia in Singaporean School Children. Investigative Ophthalmology & Visual Science, 49(9), 3846–3852. 

Flitcroft, D. I. (2012). The complex interactions of retinal, optical and environmental factors in myopia aetiology. Progress in Retinal and Eye Research, 31(6), 622–660. 

Walline, J. J., Lindsley, K., Vedula, S. S., Cotter, S. A., Mutti, D. O., Twelker, J. D., & The Vision CRC Group. (2011). Interventions to slow progression of myopia in children. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2011(12), CD004916. 

Facebook
Twitter
LinkedIn